Bina Yıkım Yönetmeliği
Bina yıkımı konusunda kararı kimin vereceği, başvuruyu kimin yapacağı, kontrolleri hangi kuruluşun yapması gerektiği, yıkımın nasıl gerçekleştirileceği, bina yıkım izninin nereden alınacağı, hangi güvenlik tedbirlerinin alınacağı, ortaya çıkan hafriyatın nasıl temizleneceği ve taşınacağı, inşaattan arta kalan atıkların kontrolü ile ilgili çalışmalar Bina Yıkım Yönetmeliğinde detaylıca tasvir edilmiştir. Güvenli ilerlemesi gereken bir süreç olan bina yıkımlarında kararın hangi otorite tarafından alınacağı konusunda yetkili birimlerin hangileri olduğu da ilgili yönetmelikte yer almaktadır.
Bina yıkım yönetmeliği olarak bilinen mevzuat aslında başlığı “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” olarak geçmektedir. 18 Mart 2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan bu yönetmelik toplam 48 maddeden oluşmakta ve tüm süreçler soruya mahal vermeyecek şekilde ayrıntıları ile ele alınmaktadır. Gerek bina yıkım firmaları gerekse hafriyat işleri ile ilgilenen işletmelerin bu yönetmeliği çok iyi şekilde incelemeleri ve kanunlara uygun yıkımlar gerçekleştirmeleri önemlidir.
Bina yıkımından önce izin alınması gerektiği için, bu izin aşamasında hangi belgelerin doldurulmasının zorunlu olduğu, dilekçenin şekli ve başvurulacak yer konusunda deneyimli firmalardan danışmanlık alabilirsiniz. Yaşar Hafriyat olarak bina yıkımının tüm süreçlerinde tecrübeli personelimiz ile yazılı başvuruları yapıyor ve çalışma izni alarak uzman operatörlerimizin koordinesinde binaları güvenli şekilde yıkıyoruz. Yıkıntıdan ortaya çıkan hafriyatı da yine iş güvenliğini önceliklendirerek taşıyoruz.
Metruk Bina Yıkım Yönetmeliği
Metruk bina yıkımı için yine aynı yönetmelikten yararlanılmaktadır. Binanın yıkılmasından daha önemli bir süreç aslında ortaya çıkan kalıntıların yani hafriyatın taşınmasıdır. Bina yıkılması birkaç saat sürebilir ancak hafriyatın taşınması, koordineli şekilde gerçekleştirilmezse mağduriyetler yaratabilir. Özelikle yerine bina yapılması tasarlanan alanlardaki metruk binaların yıkılması sonrası hafriyatın taşınması işlemi düzenli şekilde yapılmalıdır.
Hafriyat toprağının taşınması konusunda Bakanlıktan başlayarak mülki amirlere ve yerel yönetimlere kadar tüm makamların sorumluluğu bulunmaktadır. Üst denetleyici ve karar mekanizmasının sahibi elbette Çevre Bakanlığıdır. Yerel yönetimler hafriyat ile ilgili yönetim planı oluşturmak durumundadır. Toprak veya kalıntıların taşınarak uygun geri dönüşüm tesislerinde işlemden geçirilmesi sürecine de dahildir. Hafriyatın depolama alanının belirlenmesi ve işletilmesi konusunda yetki sahibidir. Bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan bedelin belirlenmesini de yerel yönetimler yapmaktadır.
Yerel yönetimler icracı makamlar oldukları için hafriyat toprağının hangi işletme tarafından nasıl toplanacağını, taşınacağını yerel halka bildirmekle yükümlüdür. Ayrıca bu hafriyat çalışmasının denetlenmesini de yine belediyelerin ilgili birimleri yapmaktadır. Ayrıca aykırı durumlarda, iş güvenliği alınmayan çalışma alanlarında ve halkın sağlığını tehlikeye atabilecek işlemlerde, belediyeler hafriyat çalışmasını durdurabilir. Ayrıca hafriyat işiyle ilgili toplanan istatistiki verileri bulunduğu ilin Valiliği ile birlikte Bakanlığa bildirme sorumluluğu da bulunmaktadır. Sadece bina yıkımı sonrasında ortaya çıkan hafriyatın değil, ayrıca doğal afetler sonucu ortaya çıkan hafriyatın temizlenmesi konusunda da yerel yönetimlerin birincil derecede yükümlülüğü bulunmaktadır
Bina Yıkım Kararını Kim Verir?
Bina yıkım kararı oldukça teknik bir konu olarak ilgili kurumların onayı ile alınmaktadır. Öncelikle binanın hasarı konusunda gerekli uzmanların çalışması gerekir. Yetkili Bakanlığın izin verdiği kuruluşlar tarafından yapılan risk belirleme çalışması sonucu, hasarlı binanın belirli bir oranın üzerinde riskli bulunduğu durumlarda yıkım kararı verilir. İtiraz yolu açık olduğu için işlemlerin yasalara uygun olarak gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.
Binanın neden yıkılacağına ilişkin yapılan çalışmaya ait raporların ilgili kişilerle paylaşılması gerekir. Öncelikle bina yıkım kararı Bakanlığa bildirilmektedir. Tapu müdürlüğü de kayıtlarına işlemek için ilgili bina yıkım kararına ihtiyaç duyar. Bina yıkım kararının taraflar bildirilmesini takiben itiraz süreci başlar ve her vatandaş yasal haklarını sonuna kadar kullanabilir.
- İzlenme: 2092