Kentsel Dönüşüm Süreci
Kentsel dönüşüm süreci, ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların yeni ve daha modern olarak inşa edilmesi aşamalarıdır. Binadaki risklerin tespit edilmesi uzman mühendisler tarafından yapılarak, hangi risklerin elemine edilmesi gerektiği ortaya çıkarılmaktadır. Kentsel dönüşümlerde binalar genelde yıkılmakta ve yerine deprem yönetmeliklerine uygun yapılar yapılmaktadır. Binanızın kentsel dönüşüm sürecine uygun olduğuna yetkili firmalar karar vermektedir. Başvuruyu konut sahibinin kendisi veya site ve apartmanlarda yöneticiler yapmaktadır. Başvurulan şirketin yaptığı incelemede bina ile ilgili karara varılır.
Binaların kentsel dönüşümleri kat malikleri için biraz sıkıntılı olabilmektedir çünkü alıştıkları düzen geçici olarak bozulmaktadır. Ancak herhangi bir deprem durumunda bu düzenin tamamen bozulacağı düşünülmemektedir. Bu yüzden kentsel dönüşümlerde bina için yıkım kararı alınırsa genelde uyum sağlamak ve yeni bina için beklemek en uygunu olmaktadır. Daha sağlıklı ve dayanıklı binalar için bu dönüşüm gerçek bir fırsattır.
Binaların çeşitli deprem risklerinden arınması ve tehlikelerden korunması için ülkemizde genel bir seferberlik olarak kentsel dönüşümler başlamıştır. Sadece deprem yönetmeliklerine uygun olmayan binaların değil, standart olarak kötü durumda olan ve dayanıklı olarak inşa edilmeyen yapılar da kentsel dönüşüme tabi olabilmektedir. Bu dönüşümlerin insan nüfusunun kalabalık olduğu yerlerde olması durumunda müthiş bir planlama ve organizasyon yapılması çok önemlidir çünkü insanların mağdur olmaması kentsel dönüşüme olan inançlarını kaybetmemesi adına gereklidir.
Kentsel Dönüşüm Süreci Aşamaları
Kentsel dönüşüm süreci aşamaları başvurudan binanın teslimine kadar sürmektedir. Apartmanların, sitelerin, tekli binaların kentsel dönüşüm için uygun olması durumunda gerekli girişimler yapılır. Tüm süreci anlatmak gerekirse:
- Yapıların değişim için gerekli koşulları taşıdığının tespit edilmesi.
- Bina projesi ve tapusuyla inceleme yapacak Bakanlık onaylı kuruluşa başvuru yapılması.
- Kuruluşun yapıyı incelemesi ve risk değerlendirmesine ait rapor hazırlaması.
- Bulunulan ilin Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne raporun sunulması.
- İlgili müdürlüğün yeterli sürede Tapu Müdürlüğüne bilgi vermesi.
- Kat malikleri itiraz süreci başlatabilir (süresi ilk 15 gündür)
- İtiraz reddedilirse İdare Mahkemesine gerekli evraklarla birlikte iptal davası için başvurulabilir.
- Bakanlık kat malikleri için tahliye amaçlı süre verir (60 günden az olmamak koşuluyla).
- Kat malikleri 2/3 çoğunlukla karar alarak yıkım kararı için protokol imzalanır.
- Protokolde yıkım şekli, kat maliklerine verilecek paylar, binanın inşa şekli, kentsel dönüşüm kredisi kullanma detayları yer alır.
- Binanın yapımı için projelendirme yapılması.
- Yerel yönetimden proje için ruhsat alınması.
- İnşaata başlanması.
Kentsel dönüşüm sürecinin bu aşamalarından sonra kat maliklerine beklemek düşmektedir. Yüklenici firma protokolde belirtilen sürede inşaatı bitirip teslim etmekle yükümlüdür. Eğer kentsel dönüşüme maruz kalan bir binanız varsa, bir sitede veya apartmanda yönetici iseniz tüm detaylar ile ilgili bilgi sahibi olmak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Süreci Nasıl İşliyor?
Gerekli başvurular yapıldıktan sonra kentsel dönüşümün nasıl ilerleyeceği konusunda yeterli bilginin yer aldığı kılavuz, Bakanlık tarafından ilgililere verilmektedir. Ancak daha detaylı bilgiler için yetkili firmaların uzmanlarından bilgi alabilirsiniz. Başvuru için akredite edilmiş firmaların kentsel dönüşüm ile ilgili tüm sürece hakim oldukları gözlenmektedir.
Kentsel dönüşüm için başvuru yapılıp tüm resmi prosedürler tamamlandıktan sonra yüklenici firma hızlı bir şekilde inşaat sürecine girmektedir. Kat maliklerinin binayı boşaltmasından sonra bu süreçte yıkım kararı alınan binadan öncelikle hurda niteliğindeki malzemeler çıkarılmaktadır. Daha sonra yeterli seviyede güvenlik önlemi alınarak ve uyarı levhaları asılarak yıkım işine girişilir. Yıkımdan ortaya çıkan hafriyatın temizlenmesi ve taşınması ilgili firma tarafından yapılır. Genel temizlikten sonra projeye göre temel açılır ve yıkılan bina yerine yapılacak yeni binanın temeli sağlam şekilde atılır.
Temel açılmasında ortaya çıkan toprak ve molozlar da uygun şekilde izinli firma tarafından sahadan uzaklaştırılır ve inşaat alanı temizlenmiş olur. İnşaatın bitmesinin ardından kat maliklerine sözleşmede vaat edilen daireleri teslim edilir. Yeni binaya ait tapu ve ilgili belgeler yüklenici firma tarafından düzenlenir. Böylece kentsel dönüşüm süreci tamamlanmış olur.
Kentsel Dönüşüm Süreci Ne Kadar Sürer?
Normal şartlarda ilk başvurunun ardından belirli bir süre itiraz süresi vardır. Bu süre yasal olarak 15 gündür. Bu süreçte itiraz reddedilip ilgili mahkeme süreçleri tamamlanıp, binanın yıkılması yönünde karar çıkarsa, kat maliklerine 60 günden az olmamak şartıyla binayı boşaltmaları için süre verilir. Yüklenici firma ile kat malikleri arasında protokol imzalanır ve bu protokolde binanın ne zaman biteceği konusunda anlaşmaya varılır.
Yüklenici firma ilgili sürecin resmi tarafının ne kadar süreceği ile ilgili bilgi verir. İnşaat safhasına geçildikten sonra süre başlar ve bu süre içinde firma daireleri ve binayı teslim etmek durumundadır. Sözleşme şartlarına uymakla yükümlü olan firma, istenilen sürede binayı tamamlayarak teslim ederek üzerine düşen sorumluluğu tamamlamış olur. Kentsel dönüşüm sürecinin ne kadar süreceği konusu sözleşmedeki maddelere göre değişebilir.
- İzlenme: 1628